Lütfen ! Tüm Üyelerimiz siteye fotoğraflarını yüklemelerini rica ederim..Öğrencilere yardım için banka İBAN Numarası TR09 0020500000088422800001 Kuveyt Türk destekleriniz için teşekkür ederiz. Allah yaptığınız ve yapacağınız hayırları kabul etsin. Aidat ve bağışlarınızı dernek görevlerinize iletebileceğiniz gibi Kuveyttürk Bağcılar Şubesi 884228-1 nolu hesabada yatırabilirsiniz. Sinop Boyabat Çeşnigir Köyü Derneği
Çeşnigir Köyü Hakkında
Derneğimiz Hakkında
Duyurular

ASYA DA (BANGLADES) de köyümüz hayırseverler adına su kuyusu açtırmak istiyoruz.(SİNOP BOYABAT ÇEŞNİGİR KÖYÜ HAYRATI ) Bu hayrata katkı verebilen köylülerimizin bizimle irtibata geçmelerini rica ederiz.Telefon 05357272347-05354753819 MAZHAR ÖZTÜRK-İSMAİL KÖSEBEY


Değerli köylülerimiz, Aidat ve bağışlarınızı dernek görevlilerimize iletebileceğiniz gibi Kuveyttürk Bağcılar Şubesi 884228-1 nolu derneğimizin banka hesabınada yatırabilirsiniz.

Öğrencilere yardım için banka İBAN Numarası TR09 0020500000088422800001 Kuveyt Türk destekleriniz için teşekkür ederiz. Allah yaptığınız ve yapacağınız hayırları kabul etsin.

Çeşnigir Köyü Derneği Yönetimi


 


Hava Durumu
Sinop Hava Durumu
Etkinlik Takvimi
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD  
EURO  
       
Sponsorlarımız
   Resmi büyüt -- Web sitesine git



Anket
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?
 
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.
 
  
Nereden Nereye
 

NEREDEN NEREYE......

            Köyümüz, bundan  50-60 yıl  öncesine kadar neredeyse dışarıya hiç göç vermeyen, tarım ve hayvancılıkla kıt kanaat geçinen yarı göçebe bir topluluktur.Kış aylarında ovada, yaz aylarında yaylada,ekilen yere göre farklı yerlerde yaşayan insanlardı.Evler ahşaptan, genellikle tek odalı idi.İnsanların yaşamları çileli, fakirliğin zirve yaptığı yıllardı.Bir yıl ailenin sadece ekmek ihtiyacını karşılayacak kadar mahsulü varsa zengin kabul edilirdi.İnsanlar sadece kendi ürettiklerini tüketirlerdi.Pazar dan bir gaz yağı bir kaya tuzu, yılda bir top alacalı basma alınca ihtiyaçlar tamamlamış sayılırdı.Herkes çarık giyer,kara lastik ayakkabıyı çoğu aile alamazdı.Bütün bu yoksulluğa rağmen insanlar mutluydu.İnsanlar birbirlerine yardım eder ,bir karşılıkta beklemezlerdi.Kimin orağı kalmışsa herkes koşar geride kalanın tarlasındaki orağı biçerdi. Yaz ayının uzun günlerinde kızgın güneşin altında akşama kadar bellerinin ağrımasına aldırmadan yardım ederlerdi.Köyümüz o zaman henüz kapitalizm denen belayla tanışmamıştı.O yıllar herkes rolünü bilir,gençler kapının önünde oturur, büyüklerin sözünü dinlerlerdi.Kısacası örf ve adetlerin yaygın olduğu yıllardı.

         Evin en büyük erkeğinin otoriter olduğu,büyük küçük herkesin itaat ettiği,ataerkil  insanların yaşadığı bir yer idi köyümüz.Kadınlar sabahın erken saatinden gece  başını yastığa koyuncaya kadar hemen her işi yapardı.O zaman insanlar hastane nedir ? bilmez: kadınlar genelde tarlada çalışırken doğum yaparlardı.Bağda bahçede, hayvanların bakımında, inek ve koyunların sağılmasında, çeşmeden suyu taşımaya, samanlıktan samanın taşınmasına,çamaşırların yıkanmasından  yufka ekmeğin yapılmasına, her işi kadınlar yapar. Bütün bu kadar işlerin yapan kadın evin erkeği tarafından değer verilmez, tatlı dil söylenmezdi.Kadın bir yumurtayı  bile kocasına danışmadan birine verme yetki yoktu.Doğum oranları yüksek ,genelde 7-8 çocuk olurdu.Doğum oranı gibi ölüm oranları da yüksekti.

        Çocuklar,ailenin nimetine ortak oldukları gibi külfetlerine de ortak olurlardı.Daha ayakları yere basar basmaz işle tanışırlar; hayvanları otlatmaya giderler, çeşmeden su taşır,bağda bahçede kendine verilen işleri yaparlardı. Okula gidenler ya birleştirilmiş sınıflarda okur; ya da çiftli eğitim sistemiyle eğitim görürlerdi. Siyah önlük giyer,torba çantalarla kitap defterleri taşırlardı. Ellerinde birer odunda bulunurdu; çünkü sobayı yakmak için oduna ihtiyaç vardı.Okuldan ve işten arta kalan zamanlarında çelik çomak,tiko, dudu kız, meldil kapmaca vs oyunlar oynarlardı. Kışın kızak kayılır, herkes kendi kızağını kendi yapardı.Şimdi ki gibi hazır oyuncaklar bulunmaz; kara lastik ayakkabıların topukları teker yapılır, Beş on ağaçlarından kamyon yapılırdı.Çocuklar köyün içinden geçen çaya göl yapar, orada çimerlerdi.Çocuklar doğayı, hayatı erkenden tanıma imkanı bulurlardı.

            Dini inanış örfe dayalı,İnsanlar dini babaların, atalarında gördükleri gibi yaşarlar, hiç bir şeyi sorgulamazlardı.Hocalar Kur anı Kerimi iyi bilirlerdi. Arapça ve fıkıh konularında zayıf bilgiye sahiptiler.O zaman hocalara maaş verilmez;köylü yılda bir teneke buğday veya arpa verirlerdi.Eğitimlerini kendinden büyük hocalardan alır, köyün dışına askerlik hariç çıkılmazdı.

     Evin büyükleri yaşlanınca  çocukları bakar, yaşlılar kimseye muhtaç bırakılmazdı.Bu gün ki;sorunlar o zaman yaşanmazdı. Şimdi çocuklar büyükşehirlerde yaşlılar köyde. Çocuklar köye gidemiyor, yaşlılar şehirde duramıyor.

       Yıllar bir birini kovalarken 1950 li yılların sonlarına doğru ülkemizdeki endüstrileşme ve sanayileşme ile çevre köylerde olduğu gibi bizim köyümüzde daha rahat yaşam sürme hayaliyle büyükşehirlere özellikle İstanbul a göç başladı.Önceleri göç verme seyrekken 1980 Özal'lı yıllarda göç hız kazanmaya başladı.1990 lı yıllarda artık köylerde 50 yaşın altında neredeyse insan kalmadı.Anadolu da ki köyler sanki yaşlılar yurdu oldu.Köylerde yaşlılara bakım sorunu bu yıllarda sorun haline geldi.2000 li  yıllarda gençler büyükşehirlerde bir iş bulmuş, geçimini sağlarken, ihtiyarlar maalesef şehirlere uyum sağlayamamış, doğup büyüdükleri topraklardan kopamamışlar.

           Büyük bir metropol olan İstanbul da köylülerimiz her biri bir semte yerleşmiş, çocukları burada dünya ya gelmiş,burada büyümüş, köyümüzün kültürünü tanıma imkanı bulamamışlar.Kendi öz kültürünü, akrabalarını,köylülerini tanımadan yetişmişlerdir.İşte Derneğimiz meydana gelen bu büyük eksikliği gidermek, gençlerimize, çocuklarımıza akrabalarını köylülerini ve kültürünü tanıtmak, köylülerimizin düğününde, cenazesinde ve bayramlarda bir araya getirmek ve  çocuklarımızın nereden geldiklerini bilmeleri  amacıyla 1971 yılında köyümüzün büyükleri  tarafından kurulmuştur.İnsan düşünmeden edemiyor... Nereden nereye...

 Selam dua ve sağlıcakla kalın , başka bir yazıda buluşma ümidiyle...

 

İsmail KÖSEBEY



İsmail KÖSEBEY      05.02.2020   Okunma Sayısı: 1013


Yazdır

 
 Ziya DEMİRTAŞ
 Hocam ağzınıza elinize sağlık bizleri yaşadığımız o günlere götürdünüz.
 


Yazarın Diğer Yazıları







facebook twitter youtube
Üye Giriş Paneli
E-posta:    
Şifre:        
Şifremi unutum
Başkan'ın Mesajı



Son Eklenen Video
  RAMAZAN BAYRAMI BAYRAMLAŞMA 2017

  Tüm videolar için tıklayınız.

Köşe Yazıları
ALİ İHSAN ÖZCAN
Sitemizi hayata geçirmiş olmanın verdiği gururu, sizlerle paylaşmak....

İsmail KÖSEBEY
köyümüz...

İsmail KÖSEBEY
BİZ ÇOCUKKEN Yetm...

İsmail KÖSEBEY
BİZ ÇOCUKKEN Yetm...

Son Ziyaretçi Yorumları
Ziya DEMİRTAŞ
Değerli köylülerimiz Eğitim Komisyonu Olarak 2021-2022 eğitim öğretim yılı öğrencilerimizden Eğitim komisyonumuza evraklarını ulaştıran toplam 18 öğrencimiz müracaat etmiştir.Burs Ücretlerinde artırıma gidilerek ve daha iyi bölüm ve Üniversitelerde okumalarını teşvik etmek amacıyla; Tıp okuyan öğrencilerimize 300,00TL, Hukuk okuyan öğrencilerimize 250,00TL ve diğer bölümlerde okuyan öğrencilerimize 200,00TL burs vermeye karar verilmiştir. Öğrencilerin ödemeleri her ayın 25'inde yapılmasına ve 8 ay devam edilmesine karar verilmiş olup, ödeme talimatları verilmiştir. 25 ekim de ödemeler yapılacaktır. EĞİTİM KOMİSYONU


Ziya Demirtaş
Öğrencilere yardım için banka İBAN Numarası TR09 0020500000088422800001 Kuveyt Türk destekleriniz için teşekkür ederiz. Allah yaptığınız ve yapacağınız hayırları kabul etsin.


Ziya Demirtaş
Derneğimizin organizesinde köylülerimizin katkıları ile üniversite okuyan öğrencilerimizin ilk yardımları hesaplarına havale edilmiştir. Öğrencilerin yardımlarının aksamaması için köylülerimizin desteğini beklemekteyiz.



Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.

Yararlı Linkler
- E-Devlet
- Anadolu Ajansı
- Arabanızın Vergi Borcunu Öğrenin
- SSK Gün Dökümü
- Ne Zaman Emekli Olurum
- Kosgeb
- Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müd.
- Ösym
Sponsorlarımız
   Resmi büyüt -- Web sitesine git



   Resmi büyüt -- Web sitesine git



   Resmi büyüt -- Web sitesine git



   Resmi büyüt -- Web sitesine git



Dosya İndirme Panosu
- Burs Başvuru Formu 2017-2018
- Asgari Geçim İndirim Formu
- Kaza Tespit Tutanağı
- Şifalı Bitkiler Sözlüğü
- İş Sözleşme Örneği
- Yıllık Faaliyet Formu Örneği
- Sağlık Sigortası Tazminat Formu